Becsöngettek

A Német Önkormányzat a Klik az Iskola és a Város vezetésének közös gyümölcseként idén ismét kettő német nemzetiségi osztály indult a Fazekas Iskolában, így már öt nemzetiségi osztály tanulhat a 2016/17-es tanítási évben.

A nemzetiségi gyerekek az első tanítási napon ajándékot is kaptak. A „Schultüte” nagy meglepetést okozott nekik. Ezzel az „óriástölcsérrel”, mely apró ajándékokkal, írószerekkel és nem utolsó sorban édességekkel volt megpakolva, a német hagyományokat követve, a Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat és az Iskola kedveskedett Nekik.

Aki nem ismeri, hogy mi a hagyománya..., az itt bővebben olvashat róla:
"Az iskolakezdés első napja határkő életünkben. Németországban ezt az eseményt ajándékozás teszi még izgalmasabbá.

A Schultüte vagy ” iskolazacskó” hagyománya Thüringiából ered. Nemzetközi szinten nem terjedt el, Németországon kívül Ausztriában és Svájcban hódít. Az áruházaknak köszönhetően először a városokban majd vidéken terjedt el a szokás.Nagyüzemi előállítását Carl August Nestler gyáros kezdte meg a XX.sz.elején. Az iskolakötelesség bevezetése és az iskolazacskók tömeges gyártása révén a valamikori státuszszimbólum egyszerűen ajándékká vált.

Pedagógiai jelentése ma ugyanaz, mint hajdan: hát, nem kellemesebb „megédesítve” kezdeni az iskolát?
Igen, megédesítve, mert ebbe a tölcsérformájú, alul csúcsosodó, hatalmas zacskóba többnyire édességet tettek. Hogy belül mi van, az mindig titok. A Schultüte formája állandó, díszítettsége készítőjének kreativitásától függ. A kisiskolást természetesen fotón is megörökítették a Schultüte-vel."